top of page
  • Writer's pictureGo4insight

Mobily a umelá inteligencia na školách

Čo si rodičia školákov myslia o využívaní mobilných telefónov a umelej inteligencie vo vyučovacom procese?



Digitalizácia prináša do vzdelávania nové možnosti, ale aj výzvy. V našom najnovšom reprezentatívnom prieskume sme sa zamerali na zistenie názorov slovenskej populácie na dve oblasti, ktoré významne ovplyvňujú školský život a vzdelávací proces:


  • používanie mobilných telefónov počas vyučovania resp. počas pobytu v škole

  • využívanie umelej inteligencie vo výučbe

 

Tieto faktory nielen ovplyvňujú spôsob učenia, ale aj celkovú atmosféru a dynamiku na školách.

 

Používanie mobilných telefónov na školách


Používanie mobilných telefónov v školách je témou, ktorá rozdeľuje učiteľov, rodičov aj samotných študentov.


Prieskum ukázal, že slovenská populácia sa snaží nájsť rovnováhu medzi úplným zákazom používania mobilných zariadení v priestoroch školy a aktívnym zapojením mobilných telefónov do vyučovania. Ako kompromisné riešenia časť populácie vidí v povolení využívania mobilných telefónov pred a po vyučovaní.


Základné školy


Pokiaľ ide o základné školy, približne tretina populácie preferuje úplný zákaz používania mobilných telefónov v priestoroch školy, a to aj mimo vyučovacích hodín.


Približne tretina populácie by súhlasila s tým, aby sa mobilné zariadenia mohli využívať pred a po vyučovaní a ďalšia sedmina populácie by súhlasila, aby mobily mohli byť používané aj počas prestávok.


Len  desatina populácie má úplne opačný názor, mobily by sa podľa nich mali v školách aktívne používať, a to aj počas vyučovania ako súčasť vyučovacieho procesu napríklad ako prostriedok na vyhľadávanie informácií.


Rodičia, ktorí majú školopovinné deti na základných školách, majú na využívanie mobilov deťmi počas pobytu v škole podobný názor ako celá populácia. Zrejme z bezpečnostných a logistických dôvodov by o niečo menej preferovali absolútny zákaz používania mobilov v priestoroch škôl, väčšina z nich by sa prihovárala za možnosť používať mobily pred a po vyučovaní, prípadne aj počas prestávok.


Stredné školy


Populácia je, čo sa týka názoru na používanie mobilných zariadení na strednej škole, podstatne otvorenejšia ako v prípade základných škôl.


Úplne proti používaniu mobilov na pôde stredných škôl je šestina populácie.


Tretina populácie preferuje obmedzené používanie mobilných telefónov v škole limitované na využívanie iba pred vyučovaním a po jeho skončení. Ďalšia štvrtina je za to, aby študenti mohli používať mobily aj počas prestávok.


Naopak, približne šestina populácie by bola aj za aktívnejšie zapojenie využívania mobilných telefónov do procesu vyučovania.


Rodičia, ktorí majú školopovinné deti, sú rozdelení v názore na používanie mobilných telefónov na stredných školách veľmi podobne ako celá populácia.


Šestina je za úplný celoplošný zákaz a takisto šestina by naopak rada videla aktívne využívanie mobilov počas vyučovania. Zvyšná (najväčšia) časť rodičov by povolila používanie mobilných zariadení pred a po vyučovaní resp. aj počas prestávok.

Najväčšie rozdiely v pohľade na používanie mobilov počas pobytu v škole majú medzi sebou ľudia v rôznom veku. Čím je človek starší, tým má vyššiu tendenciu preferovať úplný zákaz používania mobilov počas pobytu v škole.


Ale dokonca aj medzi mladými ľuďmi do 24 rokov je približne polovica toho názoru, že mobily by mali byť na základných školách buď úplne zakázané alebo ich použitie by malo byť limitované  len na čas pred alebo po vyučovaní.

 

Využívanie umelej inteligencie vo vzdelávaní


Ako sa má umelá inteligencia využívať v školských procesoch je ďalšou kontroverznou témou, na ktoré majú rôzne zložky slovenskej spoločnosti rôzne názory. Je umelá inteligencia pre slovenské školstvo príležitosťou, alebo len neférovým uľahčením pri vypracovávaní domácich úloh a školských zadaní?


Základné aj stredné školy by mali byť „opatrne otvorené“


Výsledky nášho prieskumu jasne ukazujú, že obyvatelia Slovenska sa výrazne prikláňajú k názoru, že v našich školách je žiaduce využívanie umelej inteligencie, ale jej používanie by malo byť regulované. Platí to predovšetkým pre základné školy a v o niečo menšej miere aj pre stredné školy.


Za aktívne využívanie umelej inteligencie na vyučovaní (resp. priamo za vyučovanie ako používať umelú inteligenciu) na základných školách je približne štvrtina a na stredných školách tretina slovenskej populácie.


Približne pätina Slovákov si myslím, že umelá inteligencia by sa mala využívať len ako pomoc pri písaní domácich úloh alebo iných dlhodobejších školských zadaní.


To, že umelá inteligencia by na školách vôbec nemala mať miesto, si myslí tretina populácie v prípade základných škôl a približne štvrtina obyvateľstva v prípade stredných škôl.


Približne pätina Slovákov sa k téme umelej inteligencie nevie vyjadriť (pravdepodobne nie sú s touto témou dostatočne oboznámení).

Podpora využívania umelej inteligencie na školách klesá s vyšším vekom. S nejakou formou začlenenia umelej inteligencie do vyučovacieho procesu súhlasia tri štvrtiny mladých ľudí do 24 rokov, ale iba 40% ľudí nad 60 rokov.


 

O prieskume


Všetky uvedené informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov na prelome júla a augusta 2024. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page