top of page
  • Writer's pictureGo4insight

Leto 2024: Slováci chcú stále prežívať svoje letné dovolenkové sny




Letná dovolenka v roku 2024 zostáva pre Slovákov vysokou prioritou. Aj tohtoročný predletný prieskum ukázal, že až 71% obyvateľov Slovenska plánuje tento rok vycestovať na dovolenku do rôznych tuzemských a zahraničných destinácií.


Viac ako polovica obyvateľov sa chystá na dovolenku do zahraničia, a to prevažne na európske pláže. Zatiaľ čo mnohí vyhľadávajú slnečné pobrežia Stredomoria, ďalší objavujú menej známe, no rovnako atraktívne miesta v Európe. Tento trend naznačuje, že Slováci sú ochotní investovať do svojho oddychu.  Letná dovolenka ostáva neoddeliteľnou súčasťou ich leta, počas ktorého hľadajú spôsoby, ako si dopriať oddych a spoznať nové krajiny.


Tretina obyvateľov plánuje stráviť dovolenku na Slovensku, využívajúc krásy miestnej prírody, kultúrne pamiatky a rôzne športové aktivity.


Slováci stále túžia po oddychu a cestovaní


Toto leto sa na dovolenku chystá rekordné množstvo obyvateľov Slovenska. Prieskum uskutočnený pred tohtoročnou letnou sezónou (máj 2024) ukazuje, že až 71% Slovákov plánuje alebo zvažuje letnú dovolenku. Tento počet predstavuje medziročný nárast o 2 percentuálne body, čo naznačuje silnú túžbu po oddychu a cestovaní a to aj napriek nedávnym ekonomickým výzvam. Rast reálnych miezd v tomto roku túto túžbu len podporuje.


Po predošlých letných sezónach, kedy bolo cestovanie výrazne ovplyvnené pandémiou, sú tohtoročné dovolenkové plány omnoho konkrétnejšie a premyslenejšie. Až 23% obyvateľov Slovenska už má svoju dovolenku objednanú a polovica z nich dokonca aj zaplatenú. Tento podiel  predstavuje takmer tretinu všetkých, ktorí tento rok plánujú letnú dovolenku.


Ďalších 16% Slovákov má už konkrétnejšie plány, ako stráviť tohtoročné leto, hoci zatiaľ ešte neurobili finálne rezervácie. Najväčšia skupina, ktorá tvorí 33% populácie, plánuje letnú dovolenku, no zatiaľ si ju nestihli nijak zorganizovať ani hlbšie premyslieť. To naznačuje, že značná časť obyvateľov ešte stále váha a vyčkáva na vhodný okamih alebo lepšie podmienky na rozhodnutie.


Necelá polovica potenciálnych letných dovolenkárov tak stále nie je úplne rozhodnutá o destinácii svojej letnej dovolenky.

 

Rodinné letné dovolenky pri mori


Na letnú dovolenku plánujú vycestovať najmä rodiny s deťmi. Najlepšie svoju dovolenku majú premyslenú ľudia v staršom strednom veku. Práve tieto skupiny majú už vo väčšej miere dovolenku objednanú alebo zaplatenú. Naopak, na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.




Leto 2024: Rozmanitosť cestovania od morí po hory. A samozrejme Chortvátsko.


Hlavným trendom tohto leta sú pláže južnej Európy a prímorské oblasti Stredozemného mora.


Až 15% z celej populácie (a viac ako štvrtina tých, čo plánujú nejakú letnú dovolenku v zahraničí) navštívi túto letnú sezónu Chorvátsko.

 

Chorvátsko tak zostáva našou jednoznačne najobľúbenejšou zahraničnou destináciou. Záujem o Chorvátsko medziročne opäť narástol.

 

Veľké množstvo Slovákov sa tento rok chystá aj do Turecka (7%), pričom podobný záujem je o Grécko (7%) a Taliansko (6%).

 

Podobne, 7%  obyvateľov Slovenska plánuje toto letené obdobie zavítať do susedného Česka.

 

Zvýšená túžba po dovolenkovaní pri mori však neznižuje dopyt po domácom cestovnom ruchu. Dovolenku na Slovensku plánuje približne rovnaký podiel ľudí ako v roku 2023.

 

Na Slovensku plánuje stráviť svoju letnú dovolenku 33% obyvateľov Slovenska. Slovensko tak zostáva najčastejšou letnou destináciou Slovákov. Avšak, menej ako polovica tých, ktorí nejakú dovolenku cez leto plánujú, zvolí pobyt v domácom prostredí.

 



 

O prieskume


Všetky uvedené informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov v máji 2024. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.


Obrázok: Dominik on Unsplash

Recent Posts

See All

Copyright © 2023 Go4insight s.r.o., All rights reserved

bottom of page